1. Inleiding
U heeft een levertransplantatie nodig. Dit zijn de symptomen waar u op moet letten:
1. Je hebt weinig energie en bent vermoeid.
2. Je hebt moeite met inslapen of doorslapen (vooral tussen 02.00 en 03.00 uur)
3. Uw huid is bleek, uitslag of acnegevoelig (vooral rond uw mond, nek of gezicht).
4. Je wordt vaak tussen 2 uur ‘s nachts wakker, of staat ‘s nachts meerdere keren op om naar het toilet te gaan (vooral als je geen honger hebt).
5. Uw huid is droog en schilferig, zonder zichtbare tekenen van acne, bultjes, vlekken op uw gezicht of lichaamsdelen zoals armen en benen die rood of gezwollen zijn (door uitslag), puistjes of mee-eters (uitroeiing van bruine vlekken) op uw gezicht en lichaamsdelen zoals schouders en borst (van puistjes), rimpels rond je ogen (van stress), mee-eters tussen je wenkbrauwen (van wallen onder je ogen), donkere kringen onder je ogen die eruitzien als blauwe plekken (van gebrek aan slaap) … enz..
2. Wat zijn de symptomen van een overbelaste lever?
De lever is het belangrijkste ontgiftende orgaan van het lichaam. Het verwerkt verschillende drugs, alcohol en andere chemicaliën die normaal gesproken door het lichaam worden uitgescheiden. De lever vervult een aantal belangrijke functies:
1) Het verwijdert gifstoffen: het filtert het bloedplasma, slaat het op en transporteert het naar andere delen van het lichaam voor eliminatie.
2) Het reguleert de niveaus van cholesterol, lipiden (vet) en galzuren (spijsvertering).
3) Het regelt de bloedsuikerspiegel.
4) Het produceert vitamine B12 en folaten (foliumzuur).
5) Het is ook betrokken bij een aantal metabolische reacties, waaronder gluconeogenese, omzetting van aminozuren in glucose, vorming en afbraak van vetten, enz. – wat ertoe leidt dat veel vrij verkrijgbare medicijnen worden gegeven aan patiënten met leveraandoeningen omdat ze “helpen” met hun toestand.
3. Wat veroorzaakt een overbelaste lever?
Dit is de oude favoriet “je hebt hier niet om gevraagd”, maar het is nog steeds de moeite waard om erop te wijzen. De lever is een zeer belangrijk orgaan in het lichaam (en het heeft een enorme impact op onze lichamelijke en geestelijke gezondheid). De lever produceert gal, dat een rol speelt bij de vertering en opname van voedingsstoffen. Het speelt ook een rol bij ontgifting en eliminatie van toxines. Het bestaat uit verschillende organen, waaronder de galblaas (die gal opslaat), de dunne darm (die vetten en eiwitten afbreekt) en de lever (die functioneert als een antioxidant)
Overbelasting van de lever is een van de symptomen van leverfalen, een niet-invasieve aandoening die optreedt wanneer er niet genoeg gal is om aan metabolische behoeften te voldoen (zoals suiker-/glucosemetabolisme) of wanneer de toxineniveaus hoog zijn. De term “leverfalen” werd oorspronkelijk gebruikt om cirrose te beschrijven, maar tegenwoordig wordt het soms generiek gebruikt om elke onderliggende aandoening te beschrijven die het moeilijk maakt voor mensen om te oefenen of eenvoudige activiteiten zoals wandelen uit te voeren.
De onderliggende oorzaak van de meeste andere vormen van leverziekte is niet duidelijk, hoewel sommige onderzoeken suggereren dat bepaalde chemicaliën de lever direct kunnen beschadigen, zoals alcohol of overmatige suikerinname.
4. Hoe voorkom je een overbelaste lever?
Leverziekte kan een van de meest voorkomende, maar minst begrepen ziekten ter wereld zijn. Geschat wordt dat meer dan 20% van de wereldbevolking in verschillende mate aan leverziekte lijdt, en toch wordt dit vaak over het hoofd gezien of onderschat.
De lever is ontworpen om gifstoffen uit het bloed te filteren en ze door het spijsverteringskanaal af te stoten naar waar ze worden afgebroken en geëlimineerd door andere organen. Daarom kan een zieke lever zo’n grote impact hebben op je gezondheid, hoewel het ook kan bijdragen aan ernstige gezondheidsproblemen.
De lever heeft verschillende functies:
• Levensonderhoud: de lever doet zijn werk door allerlei functies uit te voeren, van ontgifting tot het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Het speelt ook een rol bij het maken van cholesterol, wat van cruciaal belang is voor het bouwen van nieuwe cellen en het voorkomen van obesitas en diabetes. Het lichaam gebruikt cholesterol om vitamines (A, D3, B6) te maken en deze te verpakken in galzouten die in de galblaas worden opgeslagen.
• Bioprotectors: de lever helpt de bloedsuikerspiegel onder controle te houden door overtollige glucose om te zetten in glycogeen (de opslagvorm van glucose). De spiercellen waaruit onze spieren bestaan, slaan ook glycogeen op, maar als we sporten, breken ze spierweefsel af tot glucose voor energie. Hoge bloedglucosewaarden worden in verband gebracht met hartaandoeningen en diabetes type 2 (beide gekoppeld aan insulineresistentie). Glycogeenvoorraden raken ook uitgeput wanneer iemand een gedeeltelijk of volledig ketogeen dieet volgt, waardoor het voor spieren moeilijker wordt om koolhydraten te gebruiken voor energie.
• Regulerende hormonen: Dit betekent alles van groeihormoon tot cortisol. Als u hoge cortisolspiegels heeft – die meestal worden veroorzaakt door stress – werken uw bijnieren mogelijk niet goed om u aan te zetten wanneer u ze het meest nodig heeft in tijden van hoge stress of fysieke inspanning, zoals hardlopen of duiken of gewichtheffen. Als gevolg hiervan wordt uw lichaam resistent tegen insuline, wat een hoge bloedsuikerspiegel (diabetes) veroorzaakt. Een hoog cortisolgehalte blokkeert ook de werking van geslachtshormonen zoals testosteron, waardoor gevoelens van seksueel verlangen en stemmingswisselingen toenemen in tijden van hormonale onbalans (wat een laag libido kan veroorzaken).
Hoe weet ik of mijn lever overbelast is? Als u een van deze symptomen ervaart, is er waarschijnlijk iets niet in orde met het vermogen van uw lichaam om met stress om te gaan – fysiek of emotioneel – dus als u meer informatie wilt over hoe stress ons lichaam beïnvloedt, bekijk dan deze blogpost. Maar we hebben goed nieuws: er zijn
5. Hoe kunt u een overbelaste lever behandelen?
Lever is een van de belangrijkste organen in uw lichaam, niet alleen vanwege het vermogen om voedingsstoffen te produceren en om te zetten, maar ook vanwege het vermogen om gifstoffen te verwerken. Lever is een “sleutelorgaan” omdat het een centrale rol speelt in verschillende belangrijke functies: spijsvertering, metabolisme en ontgifting. Lever is ook een orgaan dat gespecialiseerde enzymen bevat (aminozuuroxidasen), die kunnen worden gebruikt als katalysatoren bij chemische reacties om nieuwe interessante stoffen te creëren.
In de afgelopen tien jaar zijn leverziekten wereldwijd een ernstig probleem voor de volksgezondheid geworden, waarbij naar schatting 20 miljoen mensen zijn getroffen. De lever is verantwoordelijk voor het metaboliseren van alcohol en drugs in hun actieve vormen (d.w.z. alcohol en cocaïne), andere drugs die schadelijk kunnen zijn voor mensen als ze niet goed worden gemetaboliseerd, waaronder nicotine en sommige pesticiden (bijv. DDT).
Maar er zijn veel andere giftige stoffen die zeer schadelijk kunnen zijn voor het lichaam – koolmonoxidevergiftiging, cyanidevergiftiging, arseenvergiftiging enz. Bijvoorbeeld:
• Koolmonoxide (CO) – CO bindt stevig aan hemoglobine, wat leidt tot een vermindering van de zuurstofverzadiging en hartritmeproblemen
• Arseen – arseenvergiftiging veroorzaakt schade aan het DNA en leidt tot celdood. . . .
Dus je ziet, het is heel goed mogelijk dat je lever overladen is met te veel gifstoffen uit al deze bronnen!
6. Conclusie
De lever is verantwoordelijk voor het synthetiseren van bijna alle medicijnen die we nodig hebben om te overleven. Als het niet goed werkt, kan ons lichaam bepaalde soorten medicijnen niet maken, wat zich kan manifesteren als: weinig energie/vermoeidheid (bijvoorbeeld wanneer we sporten of heel hard werken)
Slaaptekort/vaak wakker worden (vooral tussen 02.00 en 03.00 uur) Slechte huid (bleek, uitslag of acne)
Deze symptomen zijn geen poging om je bang te maken; het zijn indicatoren dat uw leverfuncties waarschijnlijk niet goed genoeg werken om u op lange termijn in leven te houden. Deze symptomen worden veroorzaakt door onvoldoende productie van de neurotransmitter GABA, die vaak wordt aangeduid als de “kalmerende” neurotransmitter of “glutamaterge neurotransmitter”. Deze neurotransmitter beïnvloedt de hersenactiviteit en lijkt erg belangrijk te zijn bij het beheersen van de slaap en het reguleren van pijnniveaus. Als uw lever overladen is met te veel GABA, kan dit ook uw:
• Geheugen
• Aan het leren
• Leervermogen
• Cognitie
In feite is deze eenvoudige test voldoende om te bepalen of uw lever inderdaad optimaal functioneert: zorg ervoor dat u gedurende ten minste 12 uur geen tekenen van vermoeidheid of een slecht geheugen heeft voordat u voor deze test gaat. Neem het niet overdag in als u enige vorm van pijn in uw gewrichten of spieren heeft (ze worden tijdens deze fase meestal op een laag pitje gezet). Anders krijgt u waarschijnlijk een soort reactie die uw lever verder kan beschadigen – zoals huiduitslag of jeuk als gevolg van een ontsteking – die later zowel het geheugen als het leervermogen zal beïnvloeden. Opgemerkt moet worden dat er geen betrouwbare manier lijkt te zijn om te voorspellen wanneer uw lever uiteindelijk problemen als deze zal gaan vertonen: het kan geleidelijk gebeuren (aangezien er meestal geen waarschuwingsteken is), of plotseling (wanneer er iets ergs gebeurt) ). Het beste zou waarschijnlijk zijn om gewoon regelmatig getest te worden; veel mensen realiseren zich niet eens dat ze een probleem hebben totdat ze medische gevolgen beginnen te ervaren, zoals vermoeidheid tijdens het sporten. Zelfs als dit denkproces eng klinkt en je een hulpeloos gevoel geeft, raak niet in paniek! Er is hulp beschikbaar op veel verschillende gebieden, dus maak je geen zorgen over het “verlies van controle” over je gezondheid! Sterker nog, ik raad het ten koste van alles ten zeerste af, want het is geen realiteit… als zoiets eenvoudigs als levercellen beschadigd raken, verandert al het andere en moet het ook gerepareerd worden… dus zorg nu goed voor jezelf