Er is veel onzin, en een deel ervan is best nuttig. Dit is een voorbeeld, dat misschien heel eenvoudig lijkt:

“Hoe lang duurt het om 20 kilo af te vallen?”

Stel dat u in de eerste week van uw afslankprogramma één kilo (of 0,1 kg) vet bent kwijtgeraakt en dat u zich afvraagt hoe lang het duurt om nog eens 20 kilo (0,2 kg) in totaal te verliezen.

Deze vraag klinkt heel eenvoudig, maar het is helemaal niet zo eenvoudig als het klinkt, omdat er zoveel variaties zijn op wat mensen bedoelen met de uitdrukking “hoe lang duurt het om 20 kilo af te vallen?”

De meest voorkomende variaties hebben betrekking op verschillende gewichten of verschillende hoeveelheden vet: “Hoe lang duurt het om 2 kg vet te verliezen?” “Hoe lang duurt het om 1 kg vet te verliezen?” “Hoe lang duurt het om 5 kg vet te verliezen?” enz.

We zullen het hieronder hebben. Maar laten we nu eens kijken wat de vraag eigenlijk betekent:

“Hoe lang duurt het om in totaal 20 kilo af te vallen?”

Het woord “kilogram” betekent in deze context een specifieke hoeveelheid massa, wat een vaste hoeveelheid is met eenheden die zijn gedefinieerd door het International System of Units (SI). Een kilogram zou bijvoorbeeld gelijk zijn aan 1000 gram of 0,45 kilogram als we het SI-systeem gebruiken – dat wil zeggen, 1 kilogram zou gelijk zijn aan 10 gram of 0,45 gram. Dus in deze context hebben we het over hoe vaak of hoe vaak in een periode een bepaalde hoeveelheid massa verandert van nul kg tot 10 kg, d.w.z. van 1 kg tot 0 kg, en vice versa.

Dus als we het antwoord willen: “Hoe lang duurt het om in totaal 5 kilo af te vallen?” 10 weken zou zijn, dan 0,5 kg = 5 weken, wat betekent dat 5/0 = 3 weken, d.w.z. 3 weken over een periode van 3 weken. Hier hebben we ons eigen eenheidssysteem gebruikt (“wij” houden ons alleen bezig met één kilogram), maar deze berekeningen kunnen ook worden uitgevoerd met andere eenheden die u leuk vindt – ze hoeven niet hetzelfde te zijn als uw eigen eenhedenset! Het punt is gewoon dat als je verschillende eenheden gebruikt voor gewichtsverlies, deze berekeningen niet zo goed werken als ze

Wat is een kilogram vet?

“De Japanse media maken veel ophef over het feit dat Japan meer voedsel consumeert dan enig ander land ter wereld, maar ik denk dat de meeste van deze mensen niet beseffen dat wij ook veel meer voedsel produceren dan wie dan ook.”

Uki-Neto, Haruhi-san. ‘S Werelds meest voedselintensieve land: hoe Japan meer voedsel produceerde dan enig ander land ter wereld. Eenzame planeet. 11 november 2015. [Online]

< http://www.lonelyplanet.com/cities/japan/food-intense-country/pages/foodintense_japan_20107080/>

De meest voedselintensieve landen ter wereld (editie 2013), Lonely Planet®

Yoshinoya, een fastfoodketen in Osaka, werd acht jaar op rij (2010-2014) uitgeroepen tot de grootste consument en producent van rundvlees in Japan. Gedurende negen van de afgelopen tien jaar is Yoshinoya door Lonely Planet uitgeroepen tot het ‘meest voedselintensieve land ter wereld’. De verkoop van rundvlees was in 2014 en 2015 goed voor 59 procent van alle rundvleesverkopen. toonaangevende keten van fastfoodrestaurants, met een totale omzet van meer dan 23 miljard yen in respectievelijk 2014 en 2015.

Hoe lang duurt het om 20 kilo af te vallen?

1. Sinds het begin van het jaar ben ik ongeveer 20 kilo afgevallen. Mijn gewichtsverlies is de afgelopen twee jaar stabiel gebleven. Het begon aan het begin van dit kalenderjaar en sindsdien houd ik mijn voortgang bij. Ik heb een paar weken nodig gehad om de kerst door te komen, maar nu gaat het op een meer regelmatig pad.

2. Hoe lang duurt het om 20 kilo af te vallen?

3. Mijn doel is om 50 kilo af te vallen, dus dat is 16 kilo per maand, oftewel 30 keer per jaar (om het simpel te houden). Ik zal onderweg mijn voortgang bijhouden en updates rapporteren wanneer ik mijn streefgewicht heb bereikt. Zodra ik mijn doel heb bereikt, streef ik naar een gewichtsverlies van 10 kilo in januari (of 7 kilo per maand gedurende vier maanden). Dat zou me ongeveer 15 kilo moeten opleveren tot januari volgend jaar…

4. Wat is er nodig om in 40 weken 20 kilo af te vallen?

5. Een simpele berekening leert ons dat het ongeveer 40 weken duurt – wat betekent dat het ongeveer 50 weken duurt om in totaal 20 kilogram af te vallen (of 15 kilogram per maand gedurende vier maanden). Dat is ongeveer 160 dagen of iets minder dan drie maanden of een half jaar! Ervan uitgaande dat u dit consequent doet en u uw trainingsprogramma kunt volhouden – wat u zou moeten doen! – dan kunt u verwachten dat u in minder dan twee jaar (en waarschijnlijk veel minder) uw doelen zult bereiken. Als je moeite hebt om op gewicht te blijven (wat de meeste mensen niet doen), probeer het dan in de loop van de tijd vrij langzaam te doen met een oefenprogramma dat de vetcellen de tijd geeft om zich te vormen als ze zich nog niet hebben gevormd tegen de tijd dat je begint te verliezen gewicht en verminder geleidelijk uw dagelijkse uitgaven, zodat die vetcellen zich niet zo snel kunnen vermenigvuldigen als wanneer u meer eet.

De berekening om 20 kilo af te vallen

Laten we als voorbeeld zeggen dat je 84 kilo weegt (ongeveer 245 pond) en dat je 20 kilo per week verliest. Als we de hoeveelheid verloren gewicht delen door het aantal weken, geeft dit ons een gemiddeld verlies per week van ongeveer 34,4 pond.

Dus wat zou er nodig zijn om 40 pond in 40 weken op deze schaal te verliezen? Welnu, dat hangt af van uw huidige gewicht, uw lengte en uw activiteitenniveau:

Laten we zeggen dat we beginnen met een body-mass index (BMI) van 23 kg/m2:

Dit betekent dat als u een BMI van minder dan 24 krijgt, u net zo gemakkelijk kunt beginnen met afvallen als met een BMI van meer dan 24+. De simpele regel is: als uw BMI lager is dan 24 (hoog of laag niet meegerekend), hoeft u zich geen zorgen te maken dat u vet verliest.

Maar als je boven de 24 bent (inclusief hoogte- en dieptepunten), kan het even duren voordat je je ideale gewicht hebt bereikt. Je moet wat meer wandelen of fietsen om de extra calorieën te verbranden. Of u kunt een aantal weken verschillende diëten proberen – bijvoorbeeld minder vaak maar spaarzamer eten (zoals één keer per dag) of vaker maar minder vaak eten dan normaal (zoals elke dag).

De sleutel is dat u uw trainingsfrequentie geleidelijk verhoogt; uiteindelijk zul je merken dat de extra verbrande calorieën de moeite waard zijn om regelmatig te sporten. Diabetes beïnvloedt het gewicht op twee manieren: ten eerste kan het invloed hebben op de hoeveelheid vet die in het lichaam wordt opgeslagen; ten tweede kan het van invloed zijn op hoe goed uw bloedsuikerspiegel reageert op insuline-inname – wat een effect kan hebben op hoeveel energie u uiteindelijk verbrandt terwijl u probeert vet te verliezen. Dus als patiënten diabetes hebben en willen afvallen door alleen een dieet te volgen, moeten ze hun bloedsuikerspiegel nauwlettend in de gaten houden met behulp van tests zoals bloedglucosemeters of vingerprikglucosemeters.

De conclusie

Elke keer dat we lezen over een afslankprogramma, krijgen we altijd een eenvoudige formule:

“Om 20 pond in een week te verliezen, moet je deze hoeveelheid beweging gedurende deze tijd doen.”

We kennen allemaal de bewering dat er in één week 20 pond verloren gaat. Maar wat betekent het eigenlijk? Is er een wetenschappelijke basis voor? De beste manier die we kunnen bedenken is om het als het absolute minimum te beschouwen. Als we beginnen met een absoluut doel, dan is de eenvoudigste manier om dit te bereiken door te herhalen (herhalen) en het juiste te doen (doen wat iemand je zegt).

Het aantal weken dat nodig zou zijn om 20 pond of meer af te vallen, hangt van veel factoren af: leeftijd, geslacht, neiging tot diëten enzovoort. De meest voor de hand liggende is dat mensen variëren in hoeveel ze wegen – waardoor het onmogelijk is om ze een specifiek aantal te geven. Als u bijvoorbeeld 175 pond weegt en uw partner weegt negentig, hoe lang duurt het dan? We hebben daarom geen manier om te weten hoe lang het zal duren voor anderen. Uit onze ervaring weten we echter dat mensen die gedurende kortere perioden overgewicht hebben, doorgaans dunner zijn dan degenen die gedurende langere perioden overgewicht hebben gehad; en zelfs als ze blijven aankomen nadat hun oorspronkelijke gewichtsverliesperiode is afgelopen, neigt hun algehele lichaamssamenstelling ook naar gezondere proporties. Met andere woorden: als u begint met een tekort van ongeveer 7000 kcal per week (we zullen dit als onze maatstaf gebruiken), dan zult u door het training- en dieetprogramma te volgen dat uw arts u aanbeveelt – gedurende vele weken – langzaam maar gestaag verliezen ongeveer een halve kilo per week (iets minder dan 3000 kcal per week), zelfs als je partner of vrienden nog geen significante verandering in gewicht of lichaamssamenstelling hebben opgemerkt! En dat allemaal zonder te sporten!

Natuurlijk zijn er enkele factoren die een dergelijke vooruitgang minder dramatisch kunnen maken – sommige mensen kunnen spiermassa krijgen tijdens het volgen van een dieet; ze kunnen ook dikker worden omdat ze te laat zijn begonnen; of ze zijn misschien niet in staat om hun dagelijkse routines zo goed bij te houden. Maar over het algemeen doen deze factoren er niet echt toe – behalve misschien wanneer hormoonverhogende stoffen zoals erytropoëtine (erytropoëse-inducerend hormoon) een rol gaan spelen… wat over het algemeen niet mogelijk is totdat mensen sowieso elke week meer dan 10% van hun lichaamsgewicht beginnen te verliezen.