De lever is verantwoordelijk voor het metabolisme van het grootste deel van ons lichaamsvet. Het heeft twee hoofdfuncties:

De eerste is om gal te synthetiseren om voedsel te verteren, en de tweede is om het spijsverteringskanaal te ontgiften via een enzymatisch proces dat gifstoffen afbreekt. Beide processen zijn erg belangrijk om ons gezond te houden, zelfs als we ouder worden. Er is veel dat u nu kunt doen om uw lever te ondersteunen.

Wat is een leververvetting?

Van leververvetting of vetafwijkingen in de lever is bekend dat ze verband houden met alcoholisme, diabetes en obesitas. De lever is het orgaan dat verantwoordelijk is voor het metaboliseren van vet in glucose en het opslaan als glycogeen. Bij een tekort aan glucose kan de lever echter niet goed functioneren.

De stofwisseling van alcohol leidt tot ophoping van vet in het lichaam: leververvetting. Van vet is aangetoond dat het een belangrijke brandstofbron is voor de hersenen en het hart, wat leidt tot een verlaagd concentratie- en prestatieniveau. Vette lever kan ook hoge cholesterolwaarden in het bloed veroorzaken, wat kan leiden tot hartaandoeningen of beroertes. U kunt meer informatie vinden op deze links:

http://healthline.nlm.nih.gov/conditioninfo/cancer/alcohol-fatty-liver-cancer#1

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23108526

Wat zijn de symptomen van een leververvetting?

Vette lever is een aandoening die iedereen kan treffen. Het is niet ongewoon en heeft vele oorzaken. Leververvetting komt voor bij mensen van alle leeftijden, maar komt vaker voor bij mensen die regelmatig alcohol drinken (inclusief binge-drinkers). Om sommige redenen reageren mensen met leververvetting beter op de behandeling dan andere.

Uit deze studie gepubliceerd in Nieuwe Level (het tijdschrift van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Toxicologie) blijkt dat na een maand zonder alcohol ook het cholesterolgehalte daalt, het buikvet daalt en de bloedwaarden die duiden op irritatie van de lever en afbraak van levercellen afnemen . Dit betekent dat personen met leververvetting binnen enkele maanden van deze aandoening kunnen herstellen.

Vette lever wordt veroorzaakt door hoge bloedspiegels van triglyceriden (een soort vet), die in het bloed worden aangetroffen als we te veel suiker (koolhydraten) eten, vooral geraffineerde koolhydraten. Hoge triglyceriden in het bloed veroorzaken ontstekingen in onze lever en kunnen leiden tot leververvetting, wat te wijten kan zijn aan overmatig drinken of drugsgebruik (zoals alcohol). Symptomen van leververvetting zijn onder meer:

• Vermoeidheid

• De hele dag moe voelen

• Verhoogde dorst

• Roodheid van de huid

• Buikpijn en krampen

• veranderingen in stoelgangfrequentie/ontlastingtypes

Deze aandoening kan worden behandeld met medicijnen of een operatie om de ontsteking te verwijderen of onder controle te houden. Een operatie kan echter alleen worden overwogen als u uw eetlust niet onder controle kunt krijgen of als u ernstige symptomen heeft zoals:

• De bloeddruk stijgt te snel en maakt het moeilijk om te ademen (als u bij bewustzijn bent)

• Een verandering in de stoelgangfrequentie/ontlastingstypes

Het is het beste voor u om uw arts te raadplegen voordat u beslist of u een operatie of medicijnen nodig heeft om deze aandoening te behandelen.

Wat zijn de oorzaken van een leververvetting?

Een recente studie heeft aangetoond dat een vette lever binnen een maand na het begin van een alcoholvrije levensstijl kan worden hersteld, volgens de bevindingen van het Radboudumc in Noordwijkerhout, Nederland.

De studie werd gedurende 12 maanden uitgevoerd en omvatte meer dan 2000 mensen die willekeurig werden geselecteerd om deel te nemen aan een studie. Elke deelnemer kreeg gemiddeld 95 gram per dag vetverlagende voedingsmiddelen (waaronder boter, melk en kaas). De deelnemers werd ook gevraagd om minder alcohol te drinken. Uit de resultaten bleek dat na 12 maanden van het programma de bloedspiegels voor cholesterol en triglyceriden van de deelnemers significant daalden, aldus de onderzoekers van het Radboudumc.

Hoe wordt een leververvetting gediagnosticeerd?

Hepatitis is een virale infectie van de lever en kan worden veroorzaakt door een aantal virussen. Het enige bekende specifieke virus dat deze ziekte veroorzaakt, is het hepatitis B-virus (HBV). In het geval van hepatitis C zijn er geen speciale gevallen, maar het is nog steeds mogelijk om hiervan te herstellen.

In deze studie onderzochten onderzoekers van de Radboudumc Universiteit in Nederland het herstelproces, door middel van leverbiopten en bloedonderzoek naar markers van ontsteking. Ze ontdekten dat na een maand zonder alcohol ook het cholesterolgehalte daalt, het buikvet daalt en de bloedspiegels die duiden op irritatie van de lever en afbraak van levercellen afnemen.

De onderzoekers denken dat een dergelijk fenomeen verband houdt met het herstellen van een goed immuunsysteem.

Hoe wordt een leververvetting behandeld?

De lever is een belangrijk orgaan in het lichaam. Het is verantwoordelijk voor het metaboliseren van vet en alcohol. Leververvetting (FLD) komt de laatste jaren vaker voor en heeft een hoog sterftecijfer. De lever wordt beschouwd als het grootste orgaan in het lichaam en het helpt ons al ons voedsel te metaboliseren. De ziekte kan ook worden veroorzaakt door virale infecties of door medicijnen, zoals geneesmiddelen die worden gebruikt voor de behandeling van kanker.

Milde gevallen van leververvetting treden meestal op met indigestie, braken, vermoeidheid, verlies van eetlust, bleke huidskleur en diarree (of zelfs niet aankomen).

Vette lever kan ook verschillende delen van het lichaam aantasten, afhankelijk van het deel dat erdoor wordt aangetast. Mensen met leververvetting hebben meestal meer vet rond hun taille en kunnen ook buikpijn of zwelling hebben. Vette lever kan andere ernstige ziekten veroorzaken, zoals diabetes of hart- en vaatziekten.

De beste manier om deze ziekte te voorkomen, is door geen alcohol te drinken tijdens het eten, omdat uw lichaam hierdoor meer vetten aanmaakt dan normaal. Alcohol kan ook een aanval op uw hepatocyten veroorzaken (de cellen waaruit uw lever bestaat), dus u moet alcohol vermijden terwijl u medicijnen gebruikt die dit deel van uw lichaam beïnvloeden (zoals chemotherapie). Als u alcohol drinkt terwijl u medicijnen gebruikt, mogen deze geneesmiddelen alleen met mate worden ingenomen.

Mensen zijn vaak terughoudend om helemaal te stoppen met drinken, omdat ze denken dat als ze lange tijd geen alcohol drinken, ze gemakkelijk zullen afvallen en zich weer beter zullen voelen over zichzelf. Als je echter besluit om na een paar maanden zonder alcohol helemaal te stoppen met drinken – ook al ben je al begonnen met afvallen – dan is dat helemaal niet waar! Na ongeveer drie maanden zonder alcohol kun je niet afvallen of je helemaal niet beter voelen!

Is leververvetting te voorkomen?

Er is geen bekende manier om leververvetting (zoals diabetes type 2) te voorkomen of op zijn minst de effecten ervan om te keren.

Dat is de centrale boodschap van een nieuwe studie onder leiding van onderzoekers van het Radboudumc in Nijmegen, Nederland, die heeft aangetoond dat de lever kan herstellen na een maand niet drinken van alcohol.

Eerder onderzoek naar dit onderwerp had uitgewezen dat de lever sneller herstelt wanneer mensen minder dan 3 eenheden alcohol per week drinken [1].

De studie, uitgevoerd bij negen volwassenen die meer dan 12 eenheden alcohol per week dronken gedurende meer dan 16 jaar, toonde aan dat er geen verschil was tussen degenen die zich gedurende 6 weken onthielden en degenen die zich een maand onthielden. Onderzoekers suggereerden daarom dat “een maand lang onthouden van alcohol voldoende zou kunnen zijn om te voorkomen dat drinkers een leververvetting ontwikkelen”.

Conclusie hoe lang het duurt het voor een vette lever herstelt?

Dit is een vraag die de laatste tijd veel is gesteld. Hoe lang duurt het voordat een vette lever is hersteld?

Het antwoord is niet eenvoudig.

Er zijn veel factoren die van invloed zijn op dit probleem. Zo kunnen de lever zelf en zijn samenstelling (waarvan de samenstelling wordt beïnvloed door alcoholinname) ook van invloed zijn op dit proces. Er zijn ook andere factoren zoals stress, evenals genetische factoren die bijdragen aan het herstelproces; we kennen ze niet allemaal.

Daarnaast zijn er veel factoren die van invloed zijn op de snelheid waarmee dit proces plaatsvindt: hoe snel je drinkt, hoe lang je drinkt en hoeveel je ervan drinkt; al deze dingen kunnen uw hersteltijd op verschillende manieren beïnvloeden. En dan is er het feit dat snel herstellen van een alcoholische kater niet alleen gaat over wie sneller is of wie meer wilskracht heeft – het gaat ook om wat je eet.

Hoe lang duurt het voordat lever herstelt?

Dus hoewel we niet precies kunnen zeggen hoe lang het duurt voordat een vette lever herstelt van alcoholgebruik, kunnen we wel zeggen: hoe langer je niet drinkt, hoe sneller je hersteltijd zal zijn vanwege de natuurlijke processen van je lichaam — en op zijn beurt, hoe meer gewicht u verliest wanneer u zich onthoudt, zal ook het gevolg zijn van die processen! Tot de volgende keer ????