1. Inleiding:

Het is bekend dat leverziekte wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak en invaliditeit is, met meer dan een miljoen gevallen per jaar. Er zijn verschillende soorten leveraandoeningen, die over het algemeen worden onderverdeeld in vijf categorieën: type 1 (niet-hepatische) cirrose/hepatocellulair carcinoom (HCC), type 2 (niet-hepatische) cirrose/HCC, type 3 hepatitis en type 4 ( <0,5%) HCC. In dit bericht zal ik de soorten leveraandoeningen bespreken die we tegenwoordig in onze praktijk zien en hoe we deze bij onze patiënten kunnen diagnosticeren en behandelen.

Type 1 (niet-hepatische) cirrose is de meest voorkomende vorm van leverfalen en is goed voor ongeveer 85% van alle gevallen wereldwijd. Het wordt veroorzaakt door een chronische ontsteking in de lever die de structuur en functie van het orgaan aantast, wat leidt tot verhoogde niveaus van cholesterol, triglyceriden en bloedglucose. De meest voorkomende oorzaken zijn virale infecties, alcoholmisbruik, stofwisselingsstoornissen zoals diabetes mellitus of obesitas, zowel als gevolg van levensstijlkeuzes als genetische factoren.

Type 2 (niet-hepatische) cirrose treedt op wanneer een andere aandoening aanwezig is die het vermogen van de lever om stoffen in het bloed zoals bilirubine of zware metalen zoals lood of kwik te ontgiften, beschadigt. Het kan ook optreden als er een verstopping in de galwegen of obstructie in de galblaas is waardoor gal niet goed in de lever kan worden opgeslagen; dit komt meestal voor bij cirrose in het eindstadium wanneer er nog geen symptomen zijn, maar patiënten al jaren langdurig worden behandeld of hun galwegen zijn verwijderd vanwege de behandeling van kanker.

Type 3 hepatocellulair carcinoom is een uiterst zeldzame aandoening die zich ontwikkelt waarbij normale cellen abnormaal groot worden omdat er niet genoeg zuurstof om hen heen is om dit normaal te doen; deze abnormale cellen ontwikkelen zich vervolgens tot kankercellen die zich vervolgens verspreiden naar andere delen van uw lichaam waar ze kunnen uitzaaien. Type 3c HCC komt voor waar abnormale cellen aanwezig zijn, hoewel het oorspronkelijk niet werd veroorzaakt door een virusinfectie; dit is meestal niet-functioneel, dus de aanwezigheid ervan veroorzaakt in eerste instantie geen symptomen, maar het kan later symptomatisch worden omdat het in zichzelf is gegroeid voordat het op een bepaald moment tijdens de behandeling via een operatie/wachtlijst wordt verwijderd of als het te lang onbehandeld blijft vanwege resistentie tegen geneesmiddelen zoals als chemotherapie enz.; het kan ook leiden tot onomkeerbare hepatocel

2. Wat zijn de symptomen als er iets mis is met uw lever?

Overwerkte lever is een veelvoorkomend probleem in de technische wereld, en niet alleen onder softwareontwikkelaars. Het kan worden veroorzaakt door zware werkbelasting (zoals coderen) of door stress (die een daling van de bloedsuikerspiegel kan veroorzaken). Dit laatste wordt hypoglykemie genoemd en treedt op wanneer er niet genoeg suiker in uw systeem zit; als u een lage bloedsuiker heeft, zult u honger hebben. De symptomen van hypoglykemie zijn onder meer:

• • Trillingen/schokken

• • Koorts

• • Duizeligheid

• • Verlies van concentratie/stemmingswisselingen

De exacte oorzaak is onbekend, maar er zijn verschillende theorieën. Een theorie is dat onze hersenen te veel insuline produceren. Een andere theorie is dat we onze lever overbelasten, waardoor de hersenen overtollige insuline gaan produceren. De derde theorie is dat onze levers niet genoeg glucose produceren, waardoor ze te veel insuline produceren. Hypoglykemie treedt ook op als we te veel lichaamsgewicht verliezen, omdat ons lichaam zoveel mogelijk energie probeert te besparen. Het is een veel voorkomend probleem voor mensen die op dieet gaan (en zelfs voor mensen die om andere redenen afvallen), en het kan gebeuren na een operatie of enige vorm van langdurige verandering in het dieet (bijvoorbeeld van standaard Amerikaans dieet naar vegetarisme ). U moet weten dat er enkele geneesmiddelen zijn die de symptomen van hypoglykemie kunnen helpen verbeteren: sulfonylureumderivaten (bijv. glipizide) en thiazolidinedionen (bijv. pioglitazon) werken door de productie van insuline te verminderen, wat helpt de bloedsuikerspiegel te verlagen; glyburide werkt door de productie van glucose te verminderen [1]. Als uw symptomen erg vaag blijven, zoals vermoeidheid, kunnen ze over het algemeen eerder te wijten zijn aan hypoglykemie dan aan leverproblemen [2]. Dus als u dergelijke symptomen heeft, raadpleeg dan uw arts of ze echt verband houden met uw lever of dat er andere organen of systemen bij betrokken zijn dan de lever zelf: ze zijn waarschijnlijk niet gerelateerd! Een snelle test is een eenvoudige urinetest – bekijk dit bericht dat ik schreef over urinetests voor hypoglykemie [3].

3. Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van deze symptomen?

Vaak zijn leverproblemen vaag en moeilijk te diagnosticeren. In dit bericht op Quora kunnen milde symptomen (vermoeidheid, misselijkheid, anorexia, spierpijn) vrij gemakkelijk worden verward met andere oorzaken; terwijl ernstigere symptomen (geelzucht, vermoeidheid, anorexia) eerder door een arts worden gediagnosticeerd en specialistische interventie vereisen. Deze symptomen kunnen echter soms worden veroorzaakt door dezelfde onderliggende ziekte die de vermoeidheid en misselijkheid veroorzaakt.

In veel gevallen van leverziekte is de lever niet alleen disfunctioneel, maar ook geïnfecteerd met bacteriën of parasieten. Bijvoorbeeld:

• Obesitas – zowel bij volwassenen als bij kinderen – kan leiden tot leververvetting door een verhoogde productie van vrije vetzuren.

• Hormonale veranderingen –bij volwassenen– kunnen leiden tot leververvetting en insulineresistentie; dus deze aandoeningen kunnen ook leiden tot geelzucht. Levercellen produceren verschillende enzymen die helpen bij het afbreken van vet in de samenstellende delen (acetyl-CoA) die vervolgens in de bloedbaan terechtkomen voor levering aan alle organen. Sommige van deze enzymen worden actiever wanneer het metabolisme van vetten wordt verstoord; anderen worden minder actief wanneer het metabolisme normaal is. Wanneer het lichaam van een persoon wordt overspoeld met vetcellen en deze abnormaal snel afbreekt, hopen overtollige vrije vetzuren zich op in de bloedbaan (geelzucht). Het grootste deel van het circulerende bilirubine (een geelachtige stof in het bloed) is afkomstig van een teveel aan acetyl-CoA, dat alleen door de levercellen wordt afgebroken als alle andere metabolische processen normaal zijn, inclusief insulinegevoeligheid. Zodra insuline niet goed functioneert, kunnen hepatocyten acetyl-CoA niet goed gebruiken, dus beginnen ze hun eigen opgeslagen vetopslag af te breken in plaats van hun eigen enzymsysteem te gebruiken dat de omzetting van acetyl-CoA in ketonlichamen katalyseert die vervolgens in de bloedsomloop komen via portale circulatie. Het resultaat is dat overtollig acetyl-CoA zich ophoopt in circulerend bloed; het wordt vervolgens door levercellen omgezet in ketonlichamen via enzymatische processen die optreden wanneer er te veel acetylering van eiwitten is en/of bij hoge temperaturen; enige vorming van ketonlichamen vindt plaats bij normale temperaturen zoals 37°C, maar de meeste treden op bij kamertemperatuur rond de 20°C, waar de niveaus toxische niveaus bereiken rond de 45°C [1]. Dit verklaart waarom verhoogde niveaus van vrije vetzuren vaak worden geassocieerd met obesitas, omdat obesitas leidt tot een verhoogde productie van vrije vetzuren als gevolg van een verhoogde calorie-inname [2], maar blijkbaar lijkt niemand zich meer om deze oorzaak te bekommeren, omdat de obesitascijfers

4. Hoe kunt u zien of u een probleem heeft met uw lever?

Er is veel informatie beschikbaar over wat er nodig is om uw lever gezond te houden. Dit is een geweldige plek om te beginnen, maar er is nog veel meer. Hier zijn enkele van de belangrijkste onderwerpen die ik mensen de afgelopen jaren heb zien vragen:

• Wat heeft het voor zin om een levertransplantatie te ondergaan?

• Wat gebeurt er als ik overlijd?

• Wat vertellen artsen u als ze niet weten wat er met u aan de hand is?

• Hoe weet u of u hepatitis C of andere chronische ziekten heeft?

• Waarom doet mijn lever pijn elke keer als ik iets drink?

Als iemand me vraagt naar “levergezondheid”, gebruik ik graag deze regel, die een vaak herhaald citaat van Joe Rogan weergeeft: “De lever is slechts een verheerlijkte afvalverwerkingseenheid en moet als zodanig worden behandeld. Je door God gegeven lichaam is geweldig, en we zouden er allemaal respect voor moeten hebben. Maar je lever krijgt geen respect. Het verdient respect. Het verdient hetzelfde soort respect dat de huisbrand verdient of de kernreactor of een ander serieus stuk technologie in deze wereld dat we niet serieus nemen omdat ze iets doen dat zo belangrijk voor ons is dat we nooit kunnen begrijpen hoe hard ze nodig hebben onze hulp. Ze verdienen onze bewondering niet – ze verdienen onze minachting en onze afschuw en onze afschuw over hun domheid – maar als we ze goed behandelen, zullen ze na een tijdje reageren door ons goed te behandelen. En als we ze niet goed behandelen, willen ze uiteindelijk helemaal niet meer behandeld worden. Maar in beide gevallen zal het voor hen te laat zijn, omdat ze toch geen waardigheid meer hebben.” – Joe Rogan

5. Wat zijn de behandelingsopties voor leverproblemen?

Hepatitis C is een virus dat de lever aanvalt. Het wordt verspreid door contact met bloed of mogelijk door contact met slijmvliezen. Symptomen van hepatitis C-infectie zijn pijn in de rechterbovenbuik, misselijkheid, vermoeidheid, geelzucht, plotseling gewichtsverlies en anorexia. Er zijn drie soorten hepatitis C: viraal (HIV-1 en HTLV-1), viraal en chronisch (HIV-2) en chronisch (HTLV).

De eerste twee typen worden veroorzaakt door Hepatitis B- en C-virussen. De laatste twee kunnen worden overgedragen door het gebruik van injectiedrugs (drugs zoals heroïne of crack-cocaïne), het delen van vuile naalden, seksueel contact, besmette naalden of transdermale pleisters zoals jeukende plekken.

De meest gebruikelijke behandeling voor hepatitis C zijn antivirale geneesmiddelen zoals interferonen of ribavirine. Antivirale middelen zijn van vitaal belang om de symptomen van hepatitis C onder controle te houden; ze laten je lichaam terugvechten tegen de infectie in plaats van eraan te overlijden. Ze werken door bepaalde eiwitten op uw immuunsysteem te blokkeren die het DNA van het virus in uw lever aanvallen. Geneesmiddelen zoals ribavirine kunnen helpen bij de behandeling van H/Cv-infecties van HIV-1, HIV-2 en HTLV-I/II. Als u niet reageert op een behandeling voor H/Cv-infecties, kunt u een beenmergtransplantatie krijgen om uw beschadigde levercellen te vervangen door donorcellen uit de bloedbaan van iemand anders (waardoor het virus uit uw eigen bloedbaan wordt verwijderd).

Veel mensen met H/Cv-infecties hebben helemaal geen symptomen; het is alleen belangrijk om te begrijpen dat als u een voorgeschiedenis heeft van veel verschillende soorten leveraandoeningen zoals cirrose of andere genetische aandoeningen waarbij uw lever niet goed functioneert, dit ook een aanwijzing kan zijn dat u ook H/Cv-infecties heeft!

6. Conclusie:

Dit is waar ik over schrijf in mijn boek: Liver Disease and the Business of Digital Health (2016).

Ik heb patiënten gehad met verschillende aandoeningen die symptomen veroorzaakten, in het begin erg vaag, maar in de loop van de tijd specifieker geworden. Sommige patiënten kregen te horen dat ze “buikpijn”, “vermoeidheid” of “misselijkheid” hadden. Anderen zeiden dat hun symptomen “gewrichtspijn”, “duizeligheid” of “angst” waren.

Deze veel voorkomende symptomen kunnen hartaanvallen zijn – soms van angst – en/of leverziekte.

Een van de belangrijkste oorzaken van leverziekte is alcoholmisbruik. Alcoholmisbruik kan cirrose (littekenvorming) van de lever en schade aan andere organen in het lichaam veroorzaken. Alcoholmisbruik kan ook leverproblemen veroorzaken door het vermogen om toxines of metabolieten (d.w.z. vergiften) in het bloed te verwerken of door andere organen in het lichaam te beschadigen, zoals de nieren en het vermogen van de nieren om toxines en metabolieten uit het bloed te filteren via een proces bekend als metabolisme.

De productie van vergiften en toxines wordt vaak niet goed gecontroleerd door ons lichaam. Dit kan ertoe leiden dat toxische niveaus worden geproduceerd door een orgaan of systeem dat niet in staat is om op de juiste manier met deze vergiften en toxines om te gaan (zoals nieren). Dit leidt tot ernstige gezondheidsproblemen voor veel mensen met een alcoholverslaving, waaronder cirrose (littekenvorming), toxische alcoholconcentraties in hun bloed, afhankelijkheid van alcohol die leidt tot terugval van alcoholisme, ernstige depressie, ondervoeding als gevolg van verminderde eetlust met ondervoeding die leidt tot slechte opname van voedingsstoffen uit voedsel, resulterend in ondervoeding, wat leidt tot bloedarmoede, wat kan leiden tot bloedarmoede, vermoeidheid veroorzaakt door lage plasma-ijzerspiegels, vermoeidheid veroorzaakt door lage vitamine B12-plasmaspiegels, vermoeidheid veroorzaakt door lage foliumzuurspiegels in het plasma, vermoeidheid veroorzaakt door lage vitamine D-plasmaspiegels, vermoeidheid veroorzakend van lage plasma-seleniumspiegels die vermoeidheid veroorzaken van lage plasma-zinkspiegels die vermoeidheid veroorzaken door lage plasmakoperniveaus die vermoeidheid veroorzaken door lage plasmaglutathionspiegels die vermoeidheid veroorzaken door lage plasmachroomspiegels die leiden tot toxiciteit en toxiciteit omdat ze deze toxines en vergiften niet goed kunnen metaboliseren wanneer ze worden geproduceerd, wat kort daarna leidt tot leverfalen ure (waardoor veel doden vallen).

Veel mensen die cirrose krijgen, weten niet eens dat ze het hebben wanneer ze voor het eerst de diagnose krijgen (waardoor ze niet alleen verslaving maar ook ontkenning veroorzaken), hoewel we er wel op testen bij de diagnose (waardoor onmiddellijke actie wordt ondernomen als we een probleem vermoeden